کار در آشپزخانه مستلزم انجام کارهای مختلفی برای تهیه غذا است که بارزترین و معمولترین آنها نظافت، تهیه غذا و پخت و پز است.
مفهوم پشت مثلث کار آشپزخانه یا مثلث طلایی این است که مکان های منحصر به فرد را برای هر یک از این وظایف کلیدی به وضوح شناسایی و یک فضای کاری بهینه برای به حداقل رساندن فاصله و تلاش لازم برای کار موثر در آشپزخانه ایجاد کنیم.
مثلث کار در آشپزخانه همیشه غالب خواهد بود زیرا به روشی بسیار استاندارد طراحی میشود تا تهیه و پخت غذا را تسهیل کند. در ادامه این مطلب از مجله مانیک تمام نکات برای طراحی مثلث کار در آشپزخانه و انواع طرحهای آن بیان شده است.
مثلث کار در آشپزخانه چیست؟
در حدود دهه 1920، نظریه مثلث کاری متولد شد. وظیفه این قانون شناسایی چیدمان صحیح سه ناحیه اصلی موجود در هر آشپزخانه است. یعنی: محل نگهداری، محل شستشو و در نهایت محل پخت و پز.
مثلث کار در آشپزخانه یک مفهوم طراحی است که به آن مثلث طلایی نیز می گویند، که فعالیت در آشپزخانه را با قرار دادن عملکردهای حیاتی در نقاط تعیین شده، که به عنوان مناطق اصلی کار نیز شناخته می شوند، کنترل می کند. این مثلث همچنین برای طراحی چیدمان های کاربردی و قابل قبول بصری آشپزخانه استفاده می شود.
وظایف اصلی در آشپزخانه خانه حول اجاق گاز یا فر، سینک و یخچال در گردش است. به گفته معماران، مثلث کاری از این سه نقطه و خطوط خیالی متصل کننده آنها تشکیل شده است.
مفهوم این مثلث این است که با قرار دادن این سه نقطه نزدیک به هم، آشپزخانه راحت تر و کارآمدتر می شود و می توان آزادانه بین این سه نقطه مانند محل آماده سازی، منطقه پخت و پز و محل خوراکی ها حرکت کرد و فاصله بین این نقاط خیلی دور یا خیلی نزدیک نباشد.
ابعاد مثلث کار در آشپزخانه
قانون مثلث آشپزخانه میگوید که هر ضلع مثلث نباید کمتر از 2 متر و بیشتر از 10 متر باشد و مساحت مثلث کار در آشپزخانه نباید کمتر از 4 متر و بیشتر از 8 متر باشد. کابینتها یا سایر موانع نباید بیش از 30 سانتیمتر از هیچ یک از پایههای مثلث فاصله داشته باشند.
راهروهای کار باید حداقل 110 سانتی متر بین منطقه پخت و پز، پیشخوان و کابینتها یا وسایل اندازهگیری شود. اینها باید به شکل مثلث چیده شوند تا به شما امکان انجام فعالیتهای روزانه را به راحتی و بدون هیچ مانعی بدهند.
در این طراحی فضای کاری شما به اندازه کافی کاربردی، دلپذیر و جادار باشد اما نه آنقدر بزرگ که بیشتر وقت خود را صرف راه رفتن از یک نقطه به نقطه دیگر کنید.
هدف مثلث کار آشپزخانه
هدف اصلی مثلث کار افزایش بهرهوری کار آشپز و نزدیک بودن وسایل مورد نیازش بر طبق عناصر اصلی مثلث طلایی یعنی اجاق گاز، سینک و یخچال میباشد.
این طراحی افراد را از قرار گرفتن در مسیر یکدیگر در یک آشپزخانه شلوغ نجات میدهد و به آنها اجازه میدهد بسته به سبک زندگی خود کارایی را به حداکثر برسانند.
بنابراین اندازه یا شکل آشپزخانه شما هر چه باشد، یافتن بهترین چیدمان برای به حداکثر رساندن کارایی مهم است. از سوی دیگر فاصله بین واحدها و اتصالات بین آنها نیز بسیار مهم است. اگر فاصله بین آنها افزایش یابد، تلاش گسترده افزایش مییابد. فاصله بسیار کم و منطقه کاری باریک باعث ایجاد استرس فیزیکی برای آشپز میشود.
اگر مثلث کار باریک مانع از باز شدن دربها شود و حرکت آشپز را محدود کند، بار جسمی و روانی آشپز نیز بی اختیار افزایش مییابد. بین اضلاع تشکیل دهنده مثلث کار نباید تجهیزات دیگری وجود داشته باشد. این کار عملکرد آشپز را کاهش میدهد.
اصول استانداردهای مثلث کار در آشپزخانه
طبق اصول طراحی، اندازه مثلث کار آشپزخانه به شرح زیر باید باشد:
- هر ضلع از مثلث بین 2 تا 10 متر است
- مجموع سه ضلع مثلث نباید بیش از 650 سانتیمتر باشد.
- هیچ مانعی (کمد، جزایر و غیره) نباید یک پایه از مثلث کار را قطع کند، و
- مسیر رفت و آمد خانه نباید از مثلث کار عبور کند.
- اگر فقط یک سینک در آشپزخانه استفاده میشود، باید آن را در سراسر یا بین محل آماده سازی، سطح پخت و پز یا یخچال (یخچال) قرار داد.
- مانعی با ارتفاع زیاد مانند کابینت نگهداری بلند نباید بین طرح مثلث آشپزخانه قرار گیرد.
- بیشتر بخوانید: ابعاد استاندارد کابینت
مزایای مثلث کار آشپزخانه
- مثلث آشپزخانه میتواند به شما در ایجاد فضاهای کاری اصلی و مسیریابی بهینه بین وسایل ضروری خود در طراحی آشپزخانه U یا L کمک کند.
- این مثلث به شما کمک می کند تا بهترین استفاده را از آشپزخانه خود ببرید.
- این طراحی به شما فضای کاری میدهد. اگر زمان زیادی را در آشپزخانه میگذرانید، مثلث کار در آشپزخانه به شما اجازه میدهد آزادانه حرکت کنید.
- مثلث کار در آشپزخانه طوری طراحی شده است که به آشپز اجازه میدهد بدون زحمت بین فعالیتها جابه جا شود و در عین حال همه چیز را نزدیک نگه دارد.
- این یک ایده طراحی واقعاً عالی است و در نتیجه هم در آشپزخانههای حرفهای و هم در آشپزخانههای خانگی استفاده میشود.
- مثلث کار در آشپزخانه شلوغی آشپزخانه را کاهش میدهد زیرا همه چیز را در دسترس قرار میدهد.
معایب مثلث کار آشپزخانه چیست؟
- این طراحی برای گروهی از آشپزها بهترین انتخاب نیست. طرح اصلی مثلثی آشپزخانه با در نظر گرفتن یک آشپز طراحی شده است. با این حال، از آنجایی که آشپزخانههای امروزی اجتماعیتر هستند و بسیاری از افراد میتوانند همزمان آشپزی کنند، ممکن است مثلث دیگر بهترین طرح آشپزخانه نباشد.
- آنها با هر طرحی سازگار نیستند. یکی دیگر از نقاط ضعف مثلث کار آشپزخانه این است که برای هر چیدمان آشپزخانه مناسب نیست.
- یک آشپزخانه ممکن است به دلیل کمبود فضای اتاق یا پیشخوان نتواند از طرح مثلثی استفاده کند.
- مثلث کار ممکن است طرح موثری برای آشپزخانههای بزرگ یا مفهوم باز نباشد، زیرا بسیاری از آنها دارای جزیره یا مکانهای جداگانه آمادهسازی غذا یا ذخیرهسازی غذا هستند و تعداد ایستگاههای کاری اختصاصی را افزایش میدهند.
- یکی دیگر از مشکلات مثلث کار آشپزخانه، به ویژه در بین متخصصان طراحی، این است که اغلب اصول طراحی فنگ شویی را نقض می کند. آشپزخانه یکی از سه اتاق مهم خانه از نظر فنگشویی است و یکی از مهترین موارد فنگ شویی این است که فرد خود را طوری قرار دهید که پشت آشپز به درب آشپزخانه باشد. آشپز در این سناریو آسیبپذیر در نظر گرفته میشود و خود را به فضای هماهنگی که فنگ شویی به دنبال ایجاد آن است نمی پذیرد.
انواع حالت های مثلت کار در آشپزخانه
چهار حالت اصلی مثلث کار آشپزخانه به شرح زیر است:
- چیدمان راهرو
- U شکل
- L شکل
- G شکل
- بیشتر بخوانید: اصول مهم در طراحی کابینت آشپزخانه
مثلث طلایی در آشپزخانه L شکل
به آشپزخانه گوشه ای L شکل نیز میگویند. در مثلث کار در آشپزخانه L شکل سینک را در گوشه، در طرفین پیشخوان (زیر پیشخوان – در ماشین ظرفشویی) بگذارید. اجاق گاز و فر را روی یک دیوار، دور از سینک، و یخچال را روی دیوار مقابل قرار دهید.
با این چیدمان میتوان ظروف آشپزخانه را به راحتی در کابینتهای بالای سینک و ماشین ظرفشویی قرار داد. اگر تمایلی به چیدمان سینک در گوشه وجود ندارد، سعی کنید یخچال و فر را در دو گوشه آشپزخانه و سینک در وسط قرار دهید.
برای آشپزخانههای جادار، منطقی است که کابینتهای آشپزخانه را در دو ردیف، موازی یا دو ردیفه قرار دهید که حداقل سه متر باشد، در غیر این صورت فضا تنگ خواهد شد.
در یک طرح موازی، بهتر است مناطق کار را در دو طرف مخالف قرار دهید. به عنوان مثال، سینک و قسمت پانل در یک طرف و یخچال در طرف دیگر.
مثلث طلایی در آشپزخانه خطی
چیدمان خطی یا تک ردیفی دلالت بر قرار دادن یک مجموعه آشپزخانه در طول یک دیوار دارد. در این حالت، مثلث به خطی تبدیل میشود که در آن یخچال، اجاق گاز و سینک یکی پس از دیگری قرار دارند.
معمولا برای آشپزخانههایی که کوچک یا نه چندان عریض و بلند هستند، طرح مشابهی انتخاب میشود. وقتی فضا واقعا کوچک است، قرار دادن سینک بین پانل و یخچال راحتتر است.
به این ترتیب دسترسی بهینه به وسایل مورد نیاز تضمین میشود. می توانید به سرعت آنها را بردارید، بشویید، برش دهید و سپس بپزید.
در این نوع آشپزخانه توصیه میشود ماشین ظرفشویی را در نزدیکی سینک قرار دهید. برای آشپزخانههای بزرگ بهتر است از چیدمان خطی استفاده نکنید، زیرا فواصل بین مناطق افزایش می یابد و حرکت بین آنها کاملا ناخوشایند خواهد بود.
مثلث کار در آشپزخانه U
یک آشپزخانه U شکل برای آشپزخانههایی با مساحت بزرگ ایده آل است، در این نوع آشپزخانه “مثلث طلایی” باید در سه طرف اجرا شود. در این نوع آشپزخانه، کابینت آشپزخانه و اجاق گاز باید در اضلاع موازی چیده شوند که بین آنها یک ماشین ظرفشویی و یک سینک با میز قرار دارد. این چیدمان با راحتی بالا و سطح کار بزرگ مشخص میشود.
مثلث طلایی در آشپزخانه های جزیره
آشپزخانه جزیرهای رویای بسیاری از خانمهای خانهدار است زیرا جذاب به نظر میرسد و دلالت بر آشپزی و راحتی مکان دارد.
از آنجایی که جزیره از نظر بصری فضا را کاهش میدهد، این طرح نباید برای آشپزخانههای کوچکتر از 20 متر مربع ترجیح داده شود. با این طرح، عاقلانهتر است که پانل را در جزیره قرار دهید، و از سوی دیگر سینک و منطقه ذخیره سازی. البته سینک میتواند در جزیره قرار گیرد، اما در این صورت هزینههای اضافی برای بازسازی وجود خواهد داشت.
مثلث کار در آشپزخانه G
طراحی کابینت و میز آشپزخانه G از حرف “G” در الفبا تقلید میکند. این طرح دارای چهار ضلع است و در پیکربندی کابینت و میز آن شبیه حرف بزرگ “G” است.
آشپزخانه G شکل، مانند آشپزخانه U شکل، فضای پیشخوان و کابینت زیادی دارد. این باعث میشود آن را برای ترکیب قسمتهای آمادهسازی، پخت و پز و تمیز کردن در طراحی آشپزخانه ایده آل کند.
چیدمان آشپزخانه G شکل به شما امکان بیشتری برای ایجاد مثلث کار در آشپزخانه میدهد. معمولا بهتر است وسایل ضروری (مانند سینک، یخچال و اجاق گاز) را روی سه میز اصلی در چیدمان آشپزخانه قرار دهید. سپس، از جزیره برای ذخیرهسازی یا غذاخوری اضافی استفاده کنید.
معایب قرار دادن یخچال در کابینت
قرار دادن یخچال در کابینت میتواند دارای برخی معایب باشد که بهتر است در نظر داشته باشید:
انتقال حرارت نامناسب
وقوع یخزدگی و کاهش بازده سیستم خنککننده میتواند به دلیل انتقال حرارت نامناسب از دستگاه وارد شود. یخچالها برای عملکرد بهتر نیاز به جریان هوای محیطی دارند تا حرارت متولد شده توسط کمپرسور را تخلیه کنند. وقوع این مشکل میتواند باعث افزایش مصرف انرژی و کاهش عمر یخچال شود.
افزایش مصرف انرژی
وقوع انتقال حرارت نامناسب و کاهش بازده سیستم خنککننده ممکن است باعث افزایش مصرف انرژی در یخچال شود.
دسترسی محدود
قرار دادن یخچال در کابینت میتواند باعث محدودیت دسترسی به برخی اجزای آن شود. این ممکن است در مواقع تعمیرات، تمیز کردن یا جابهجا کردن آن مشکلساز شود.
مشکلات تهویه
اگر کابینت دارای تهویهای مناسب نباشد، میتواند باعث مشکلاتی همچون تجمع رطوبت و بوی نامطبوع شود که به عمر یخچال میافزاید.
مشکلات نصب و سرویسدهی
قرار دادن یخچال در کابینت ممکن است نیاز به نصب خاصی داشته باشد و در صورت بروز مشکلات و نیاز به تعمیر، دسترسی به آن مشکلساز شود.
محدودیت در انتخاب مدل
ممکن است برخی از مدلهای یخچالها به دلیل ابعاد یا نیاز به تهویهی مناسب، قابلیت نصب در کابینت را نداشته باشند که این موضوع محدودیتی در انتخاب مدل یخچال شما ایجاد میکند.
جمع بندی
آشپزخانه یکی از مهم ترین قسمت های خانه است. بنابراین، چیدمان باید تا حد امکان راحت باشد. قانون مثلث طلایی یک حقیقت تغییر ناپذیر نیست. از طرفی داشتن آشپزخانه ای که برای سال های آینده آن را دوست داشته باشید بیشتر از درک مثلث کار و مناطق است. یک طراحی کاربردی نقش بسیار زیادی در رضایت طولانی مدت شما ایفا می کند.
بنابراین اگر در فکر بازسازی کابینتهای آشپزخانه خود هستید، می توانید با خیال راحت برای طراحی کابینت آشپزخانه با کابینت و دکوراسیون داخلی مانیک تماس بگیرید. همکاران ما مطابق با خواسته شما طراحی های به روزی را ارائه خواهد داد. لطفا با درج نظرات و سوالات خود به دیگر افراد در انتخاب مناسب یاری رسانید.
ممنون از مقاله مفیدتون
با تشکر از حسن توجه شما! در صورتی که این مقاله از مجله مانیک برای شما مفید بود برای دوستان خود نیز به اشتراک بگذارید